Keby ste si mohli vybrať, ktorej z možností by ste dali prednosť? Aj v živote sa musíme často rozhodovať pri výbere auta, oblečenia, jedla a pod. a ja osobne si zväčša vyberám na základe intuície. V tomto článku by som rád napísal zopár myšlienok o tom, či je vo fotografovaní viac dôležitý talent, alebo technika. Občas započujem od ľudí na podujatiach, kde fotím vety typu: „Ty to máš ľahké fotiť s takou technikou…, pre teba je jednoduché byť fotografom, keď je aj tvoj otec nadaný fotograf.

Verte mi, tým že máte doma hrnce za 5 000 eur, ešte z Vás nebude šéfkuchár. A to isté platí aj  pri našej práci. Nemal som ľahké začiatky, ale bol som húževnatý a zanietený a to mi najviac pomohlo dostať sa tam, kde som dnes a som za to všetko veľmi vďačný. Myslím si, že keby som dostal do ruky profesionálny fotoaparát hneď na začiatku mojej kariéry, tak by ma to skôr zmiatlo a odradilo od fotografickej tvorby. Nie som vyštudovaný fotograf a preto mnohé technické pojmy mi vôbec nič nehovoria. Samozrejme ovládam techniku fotenia a pojmy ako čas, hĺbka ostrosti, ISO a pod. sú mi veľmi známe, ale ani to nezaručuje, že spravím fotografiu, ktorú by som si dal zarámovať. To, na čo sa pri fotení najviac spolieham je moje oko, predstavivosť a viera. Viera v to, že spravím fotografiu, ktorú som si predstavil a že mi k tomu môj fotoaparát pomôže. A mnohokrát sa mi to podarí a to je tá najúžasnejšia časť mojej práce – keď dokážem prekvapiť sám seba. Technika sa dá kúpiť a v dnešnej dobe to platí dvakrát. Mnohokrát sa stretávam s fotografiami, ktoré sú skôr maľbou a s originálom už nemajú skoro nič spoločné. Tým chcem povedať len toľko že aj talent sa dá nahradiť, veď softvér to spraví za nás, ale potom to už nie je to „pravé orechové“, stráca to na romantike a ako zvyknem hovoriť keby na jeden týždeň zanikli digitálne fotoaparáty a zostali by len filmové zrkadlovky, tak by sa počet ľudí s nápisom „XY fotograf“ znížil o 80%! Nevedeli by vložiť ani film do stroja. Takže keby som si mal vybrať medzi technikou a talentom určite by som si vybral talent.

Platí to aj v prípade dôvery vo fotografa, alebo kameramana, ktorého si objednáte. Môžu byť vybavení tou najlepšou technikou, ale keď nefunguje tvorivosť, tak výsledok bude priemerný. Mám zásadu že pracujem s jednou konkrétnou značkou, ktorú roky dobre poznám a som s ňou spokojný a keď investujem do techniky tak nezabúdam investovať aj do seba a do svojho rozvoja. Tak isto aj môj kolega Gábor s ktorým sme založili MOKA studios vyznáva rovnaké hodnoty, najmä čo sa týka precíznosti a práce na vysokej úrovni. A stále dávame do rovnováhy techniku s prácou na ktorú ju aj plnohodnotne využijeme.

Nech už ste začínajúci fotograf, alebo sa tomu venujete profesionálne najdôležitejšia vec je, aby Vás práca bavila a napĺňala. To všetko sa odzrkadlí na výsledku, ktorý odovzdáte.

Želám Vám veľa tvorivých chvíľ !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *