Určite Vás už raz, alebo aj viackrát nahnevalo, keď Vaša práca bola zhodnotená frázou „veď len stačí urobiť“… Rodičia ma učili vážiť si prácu každého a nepreceňovať generálneho riaditeľa od upratovačky, veď každý svojim kúskom pridáva hodnotu, aby sa vytvoril ucelený kus diela. Aj keď uznávam, že niektoré profesie sú náročnejšie a nechcem sa prirovnávať čo sa týka zodpovednosti fotografa k neurochirurgovi, ale často sa stretávam s názorom: “ Čo je na tom fotení tak náročné, veď len stlačíš gombík!“ V podstate je výrok pravdivý, ale ktorý gombík a kedy stlačím, tam začína časť nášho umenia.

Zamyslite sa nad tým, že väčšina z nás, či je to pekár, cukrár, kaderník, pilot, lekár, alebo fotograf máme náročnú úlohu splniť naše poslanie a pritom z pohľadu toho druhého sa môže zdať, že napr. kaderník len odstrihne vlas, alebo pekár len napečie chlieb. Pritom aby vznikol výsledný produkt, alebo služba, musí sa udiať nespočetné množstvo drobných úkonov z ktorých ani jeden nie je menej, či viac dôležitý. Napr. keby som ja mal len ostrihať zákazníka, dopadlo by to asi tak ako keby pekár chcel pilotovať lietadlo a naopak.

Vyzerá to vcelku jednoducho keď sa na podujatí s kamerou, alebo fotoaparátom pohybujeme a „cvakáme“, ale to je len nepatrná časť našej práce. Dostať sa na úroveň, že už nám s dôverou vložia do rúk zachytenie takej významnej udalosti akou je svadba…tak to sú moji milí roky driny, školení, príprav a v neposlednom rade zabezpečenia technického zázemia. A preto sa nad takouto frázou: „Veď len stlačíš gombík“, pousmejem, lebo viem že som nad vecou a nemusia vedieť ako som dosiahol výsledný efekt na fotkách alebo videu, stačí mi že sú spokojní tí, pre ktorých svoje služby odovzdávam.

Na poslednej svadbe sme sa s kolegom pozastavili nad tým, koľko vecí balíme, len aby sme vyhoveli aj tým požiadavkám o ktorých ešte často ani nevedia, že ich majú naši zákazníci. 3 fotoaparáty, 2 kamery, sada objektívov, blesky, odrazové dosky, foto pozadie, svetlá, tlačiareň, monitor, počítač, náplne, batérie, statív a mohol by som pokračovať ešte na tri riadky. Pritom dbáme aj na to ako sa oblečieme, akú pozornosť pripravíme napr. svadobčanom, zvolíme správne miesto, kde fotíme, pripravujeme sa na podujatie už deň vopred a tri štyri dni po podujatí pracujeme na fotkách a videu. Áno, vážne stačí stlačiť len gombík. Nepodceňujme žiadnu prácu, lebo ani do vesmíru by sa nelietalo, keby upratovači zodpovedne nevyčistili pilotnú kabínu. Krásny a úspešný začiatok do nového týždňa Vám prajem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *